Hoe nuttig is een voetensteun aan het bureau?
De meest onderschatte helper op kantoor
Wilt u spanning en pijn op de werkplek voorkomen? Dan raden wij u onze praktische voetsteunen aan. Want met een perfect aangepaste zithouding kunnen ongemakken aan het bureau vrij eenvoudig worden vermeden. Vooral voor mensen die lange tijd aan hun bureau zitten, is een voetensteun ongelooflijk nuttig om de spanning te verlichten.
In onze gids beantwoorden we al uw vragen over voetsteunen.
We laten u zien welke soorten er zijn en adviseren u waar u op moet letten bij de aanschaf. We geven u ook tips over de juiste instelling en montage, zodat u de beste voetensteun voor u vindt.
Wanneer heeft u een voetensteun nodig?
Een voetensteun is vooral handig als het bureau op uw werkplek niet in hoogte verstelbaar is. Vooral voor kortere mensen. Want zelfs als de afstand tussen de bureaustoel en de bureauhoogte past, kan het zijn dat uw voeten de vloer niet helemaal raken. Voor een gezonde houding is het echter belangrijk dat u uw voeten volledig op de vloer kunt plaatsen. Alleen zo krijgt u de nodige steun van onderaf.
Een stevige voetensteun zorgt ervoor dat het ontbrekende hoogteverschil met de vloer wordt gecompenseerd. Benen, rug en nek worden zo automatisch ontlast en u kunt ontspannen en met veel energie aan het werk.
Als u meer dan 175 cm lang bent, hebt u waarschijnlijk geen voetensteun nodig aan uw bureau - althans als u zit. Werkt u echter graag staand, dan is een praktische voetensteun voor sta-bureaus misschien iets voor u.


Waarop letten bij de aankoop van een voetensteun
Voordat u een voetsteun kiest, informeren wij u graag over wat u ter harte moet nemen bij uw keuze:
-
Hoogte en neiging
De belangrijkste eis aan een voetensteun: hij moet beslist in hoogte en neigbaar zijn. Idealiter moet u de hoogte en neiging onafhankelijk van elkaar kunnen instellen. Zo bereikt u de best mogelijke ergonomische aanpassing aan uw lichaam.
De verstelling is traploos of met behulp van een rooster. Voetsteunen met een rooster zijn vaak wat stabieler, terwijl je traploze steunen meer individueel kunt instellen. Als je kiest voor een variant met een raster, zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk rastertreden zijn. Zo kun je de voetensteun optimaal instellen. Welke steun u ook kiest, het is belangrijk dat de voetsteun gemakkelijk en veilig te verstellen is. U moet er ook op letten dat uw voetensteun van goede kwaliteit is en zich niet verstelt tijdens het gebruik.
-
Stabiliteit van de voetensteun
Een voetsteun moet altijd robuust en stabiel zijn. Hij moet stevig op de vloer staan en zo gemaakt zijn dat hij ook zwaardere mensen optimaal ondersteunt.Ongeacht de ondergrond - de voetensteun mag niet wegglijden. Daarom moet hij net zo stabiel zijn op harde vloeren zoals vinyl, parket of laminaat als op zachte oppervlakken zoals tapijt. Zorg ervoor dat de voeten zijn voorzien van een antislipoppervlak.
-
Voetsteunprofiel
Niet alleen de voeten moeten antislip zijn, maar ook het loopvlak van de voetsteun moet stevige steun en veiligheid bieden. Zodat uw voeten stabiel en veilig staan. Geruwde oppervlakken zijn hiervoor ideaal, omdat ze zorgen voor een goede grip.
-
De juiste grootte van het oppervlak van de voetsteun
Ook de grootte van de voetensteun speelt een belangrijke rol: u moet uw voeten op het hele oppervlak kunnen plaatsen en goed kunnen bewegen. De voetsteun moet minimaal 45 x 35 cm (breedte x diepte) zijn. Let er ook op dat de voetsteun geen verhoogd frame aan de zijkant heeft, zodat er nog meer ruimte beschikbaar is.
-
Uitsparing voor voetschakelaar op een voetsteun
Sommige voetsteunen hebben ook een uitsparing voor een voetschakelaar. Bijvoorbeeld als u met een afspeelapparaat werkt, of voor een werkplek met een naaimachine. Dat is ook handig voor mensen met een lichamelijke beperking. Want zo kunt u ondanks de voetsteun gemakkelijk bij alle schakelaars. Bij voetsteunen met uitsparingen voor voetschakelaars zorgt u er gewoon voor dat de uitsparing in het midden zit. Zo kunt u gemakkelijk met beide voeten bij de schakelaar.
Welke soorten voetsteunen zijn er?
1. Verstelbare voetsteunen - voor een optimale ergonomische aanpassing.
Met praktische verstelmogelijkheden - meestal de hoogte en de helling - kunt u de meeste voetsteunen ergonomisch aanpassen aan uw individuele zithoogte en -positie. Afhankelijk van het model kunnen de voetsteunen via een rooster of traploos worden versteld. Varianten met een rooster zijn nog stabieler en houden de ingestelde positie zeer stevig vast. Met de traploze verstelling daarentegen kunt u de steun nog preciezer aan uw voethouding aanpassen. Bovendien kan de positie sneller worden veranderd.
2. Voetsteunen met schommelfunctie - voor dynamisch zitten
Voetsteunen met een schommelfunctie hebben twee voordelen: Enerzijds dienen ze als gewone voetsteun met een stevige stand. Anderzijds zijn ze uitgerust met een schommelfunctie en bevorderen ze dynamisch zitten door het schommelen van de benen. Dit activeert uw spieren, gewrichten en pezen. Tegelijkertijd ondersteunt u de bloedcirculatie en blijven uw benen langer fit.
PODI - Voetsteun met wipfunctie
Onze tip:
Meet voordat u een voetensteun met wipfunctie koopt of de hoogte bij uw lichaamslengte past. Zo komt u erachter:
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe hoog uw bureau is. U kunt zich oriënteren op deze specificaties:
Lichaamshoogte in cm | Bureau in cm |
150 | 62 |
155 | 64 |
160 | 66 |
165 | 68 |
170 | 70 |
175 | 72 |
180 | 74 |
Is uw bureau niet in hoogte verstelbaar, dan kunt u juist deze ontbrekende afstand compenseren met de voetensteun. Idealiter staan uw benen haaks op de vloer. Meet dus hoeveel centimeter er tussen uw voeten en de vloer zit - dan weet u hoe hoog uw voetensteun moet zijn. Houd er echter rekening mee dat elk lichaam individueel is en dat de waarden slechts een ruwe richtlijn zijn.
3. Voetsteunen met massagefunctie - verwen uw voeten terwijl u werkt
In tegenstelling tot andere voetsteunen hebben deze steunen veel kleine nopjes op het stavlak. Deze zijn verschillend gevormd, afhankelijk van het model: Ze zijn bijvoorbeeld langwerpig, rond of ovaal en sommige zijn ook beweegbaar. Welke vorm u kiest is geheel aan u. Heel belangrijk: de massagefunctie komt pas tot zijn recht als u met sokken of blote voeten op de voetsteun stapt.
Betere bloedcirculatie in de benen
Maar de voetsteun met de noppen is niet alleen praktisch om te masseren. De stimulatie zet de voeten ook aan tot bewegen. Dit maakt het zitten automatisch dynamischer, waardoor de bloedcirculatie in de benen verbetert. Tegelijkertijd hebben de noppen een ontspannend effect op het lichaam door de zachte massage.
Voetsteun met massagefunctie
4. Voetsteunen met verwarming voor koude voeten
Een droom voor koude voeten: met verwarmde voetsteunen brengt u uw winterkoude voeten in een handomdraai op temperatuur.
De verwarmingsfunctie maakt het loopvlak aangenaam warm, wat zeer praktisch is voor de koude wintermaanden. Als het op kantoor nogal koud is door bijvoorbeeld koele muren en vloeren, kan deze praktische voetensteun ook verlichting bieden. U kunt de hoogte en helling zoals gebruikelijk instellen.
Onze tip:
De verwarmende voetensteun moet zo mogelijk niet te warm worden ingesteld. Te lang gebruik en te hoge temperaturen kunnen uw aderen op den duur geen goed doen. Hier geldt: warmte met mate - en anders gewoon een paar dikke sokken aantrekken.
5. Voetsteun met zachte vulling.
Houdt u van comfortabel? Dan is een voetensteun met polstering iets voor jou. Vooral als je graag met sokken aan of op blote voeten aan je bureau zit, kun je het jezelf echt comfortabel maken met een zacht gevoerde voetensteun.
Er zijn zelfs twee varianten:
-
Voetsteunen met een gewatteerd kussen: het kussen is meestal met een klittenbandsluiting bevestigd en kan meestal vrij gemakkelijk worden verwijderd en dus ook gereinigd.
-
Gevoerde voetsteunen als kussens: Deze voetkussens zijn meestal halfrond en kunnen zowel als voetsteun of andersom als wip worden gebruikt. Bij het liggen kunnen deze zachte helpers zelfs worden gebruikt als rustgevende beensteun. Deze voetkussens zijn meestal opgevuld met traagschuim dat zich heerlijk aan uw voeten aanpast. De hoezen kunnen meestal worden verwijderd en gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen.
6. Voetsteun met beensteun - voor een betere bloedsomloop!
Deze verlengde voetsteun heeft een extra stang waarop u uw benen comfortabel kunt laten rusten. Dankzij de extra beensteun kunt u uw voeten in een ontspannen positie laten rusten. Groot voordeel: uw zithouding kan nog variabeler worden gemaakt. Natuurlijk kan de voetsteun ook worden gebruikt om alleen uw voeten te laten rusten. Twee in één, zeg maar
7. Bureaustoelen met geïntegreerde voetsteunen
Vrienden van gecultiveerde videogames houden van bureaustoelen met geïntegreerde voetsteunen. Aangezien men bij het gamen meestal comfortabel en achterover in de stoel zit, biedt zo'n vaste, meestal verstelbare voetsteun extra comfort. De onderbenen en voeten kunnen rusten en de benen worden zo sterk ontlast.
8. Mobiele, opblaasbare voetsteun voor onderweg.
Als u veel onderweg bent, adviseren wij u een mobiele voetensteun te gebruiken. Het maakt niet uit of u met de trein of het vliegtuig reist of af en toe van werkplek moet veranderen. Haal hem uit uw tas, blaas hem op en uw fijne voetensteun is klaar. Even snel laat u de lucht er weer uit en bergt u de mobiele steun ruimtebesparend op.
Natuurlijk heeft een opblaasbare voetsteun niet dezelfde ergonomische eigenschappen als zijn stabiele zusjes. Daarom adviseren wij voor vaste werkplekken altijd een stabiele, verstelbare voetensteun van veerkrachtig materiaal.
Voetsteun voor hoge tafels
9. Voetsteunen voor statafels
Er zijn twee praktische opties voor een goede stand op een sta-werkplek:
-
Standaard voetensteun: ook met een standaard voetensteun kunt u uw stawerkplek optimaliseren: Namelijk door uw benen afwisselend op de voetensteun te plaatsen. Dit belasten en ontlasten van de benen zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit verlicht de spierspanning en voorkomt actief vermoeidheid.
-
Vloermat voor staand werken: De tweede optie is een zogenaamde antivermoeidheidsvloermat. Deze vloermatten zijn zacht en gewatteerd. Wanneer u op deze mat staat, creëert de vulling een minimale oneffenheid die uw lichaam compenseert met kleine maar effectieve bewegingen. Hierdoor verbetert uw houding en wordt uw rug automatisch recht. Tegelijkertijd bevordert de beweging op de mat de bloedcirculatie in de benen en activeert het uw spieren. Dit maakt u nog meer ontspannen en actief tijdens het staan.
Welke voetsteun is de beste?
Maar wat is de beste voetensteun? U vindt de beste voetsteun als u precies nagaat wat uw behoeften zijn. Voor gevoelige voeten adviseren wij gewatteerde voetsteunen, voor een goede bloedsomloop die met massagefunctie en voor koude voeten zijn er onze warme voetsteunen met verwarmingsfunctie. Er zijn ook enkele basiseisen die zijn geregeld in "DIN 4556 "Kantoormeubilair - Voetsteunen voor kantoorwerkplekken - Eisen en beproevingsmethoden".
Normen voor voetsteunen op zittende werkplekken:
-
Eenvoudige bediening van de voetsteun
-
Voetsteun: minstens 35 centimeter diep en 45 centimeter breed
-
Hoogte: verstelbereik boven de vloer van ten minste 11 centimeter
-
Hoogte voorkant: maximaal vijf centimeter
-
Hellingshoek: instelbaar tussen minimaal 5 en 15 graden
-
Verstelstappen: maximaal 4 graden
De voetsteun correct instellen
Alleen als uw voetsteun correct is ingesteld, worden uw benen, rug en nek voldoende ontlast. Zo profiteert u optimaal van uw ergonomische voetsteun:
-
Instellen van de bureaustoel
Voordat u de voetsteun verstelt, moet u eerst de bureaustoel onder de loep nemen. Let er bij het instellen van de zitdiepte op dat er voldoende ruimte is voor twee tot drie vingers tussen de knieholte en het zitkussen.
-
Platte schoenen dragen
U kunt het beste platte schoenen dragen. Blote voeten zijn ook een optie, vooral als de voetsteun gewatteerd is of een massagefunctie heeft.
-
Pas de hoogte van de voetsteun aan
De hoek tussen boven- en onderbeen moet minstens 90° zijn. Dan is de hoogte van de voetsteun correct ingesteld.
-
Instellen van de hellingshoek
Stel de hoek zo in dat uw kuiten comfortabel worden ontlast. Velen verkiezen de hoek iets naar achteren.
-
Benut de voetsteun ten volle
Het volledige oppervlak van uw voeten moet op het loopvlak rusten. Alleen dan worden uw benen en rug goed ontlast. U hoeft deze positie echter niet altijd aan te houden. Beweeg uw voeten gerust in verschillende richtingen of til ze op. Dit is dynamisch en verbetert de bloedcirculatie.
Ergonomische voetensteun voor een gezonde rug
Een verkeerde zithouding is vaak de oorzaak van rugklachten of chronische hoofdpijn. Het nauwkeurig instellen van onze werkplek is daarom essentieel voor onze gezondheid.
Met een ergonomisch aangepaste voetsteun helpt u uw lichaam gezond te houden. Vooral als u met uw benen de vloer niet kunt bereiken. Vooral als uw bureau niet in hoogte verstelbaar is, is een goed gemonteerde voetensteun zinvol. Deze ondersteunt u van onderen. De houding van uw lichaam verbetert en vermindert onaangename spanningen.
Wilt u meer weten?
In onze gids vindt u nog meer interessante informatie over het veelzijdige thema werkplek. Natuurlijk staan wij u ook graag met raad en daad terzijde: telefonisch, per e-mail of zelfs in onze online chat. Wij zijn er voor u en verheugen ons erop van u te horen!